От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Клуб по воден туризъм

Клубът по воден туризъм проведе следните походи през 2012 г.:

- През м. май по р. Янтра със 120 души от цялата страна, като от дружеството бяха 29 участника;

- Воден поход по Арда и язовирите й;

- Участие в Международната регата ТИД по р. Дунав с 10 наши гребци от Видин до Русе и 20 от Русе до Силистра;

- През лятото имаше и няколко масови гребни похода по р. Дунав с начинаещи водни туристи и един през декември до Тутракан, за закриване на сезона;

 

По инициатива на председателя на клуба Георги Георгиев през 2012 г. беше организирана секция по спортен риболов. Лагерът на о-в Батин, поддържан от г-н Георгиев и съмишленици, е давал неведнъж подслон на нашите водни туристи. А и не само подслон.

 

Трябва да отбележим и активната работа на още няколко от деятелите на клуба по воден туризъм, спомогнали за добрата дейност и поддръжката на материалната база на клуба. Това са Сашо Мицов,  д- р Сърталански, д-р Огнян Лечев, Кристиян Томов и др. През 2012 година флотилията на ТД „Приста” се увеличи с още един нов двуместен каяк.

 

За град като Русе, разположен на голяма европейска водна магистрала – Дунава, водният туризъм трябва да е емблемата, логото, на нашата дейност. Макар че е на много добро ниво, може още да се направи за популяризирането и масовизирането на този красив вид туризъм, както и за увеличаване на материалната база на клуба.