От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Образователно-приключенски дни с ТД Приста

От 26.06 до 28.06 ТД Приста проведе 3 вълнуващи мероприятия сред природата за родители с деца.

В петък на 26.06 наблюдавахме горски птици в младежкия парк заедно с орнитолога Краси Киров от Екомузея в Русе. Той представи няколко интересни вида, които се срещат в парка и в гр. Русе, като изтъкна техните особености и главни характеристики. По време на наблюдението бяха осигурени бинокли и наблюдателна тръба за птици. Научихме интересни истории за поведението на птиците, основни разлики между начина на живот, хранене и гледане на малки на различните видове. На събитието присъстваха над 20 участника.

В събота на 27.06 осъществихме пешеходен преход от м. Касева чешма до хижа Минзухар и обратно с беседа за биологичното земеделие и демонстрация на био градината на хижата с лектор Станислав Стефанов. Преходът беше основно в прохладна липово-дъбова гора, част от големия горски масив на лесопарк Липник. По време на прехода успяхме да наблюдаваме двойка черни щъркели. Водачи на похода бяха Михаил Михов и пътешественика Петър Ванев, а в него се включиха около 30 участника.

В неделята на 28.06 проведохме истински приключенски поход в Природен парк Русенски лом отново с водачи Михаил Михов и Петър Ванев. Тук се докоснахме до съвсем дивата природа в една защитена територия. Посетихме района на Средновековен град Червен, скалната църква при Москов дол и карстовия извор Чочана, като успяхме да изпълним кръгов маршрут с множество панорами. В този ден се включиха около 20 участника.

Снимки от всички мероприятия може да се видят в галерията Клуба на пътешественика към ТД Приста.

Мероприятията се провеждат като част от проект „Училище по Природа“, осъществяван в рамките на програмата „Знание и растеж“ реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.