От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Иван Томов удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Русе"

Алпинистът Иван Томов ще бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Русе". Предложението бе прието по време на заседание на Общински съвет - Русе, на 18.07.2019. Званието се присъжда за изключителни постижения и ярък принос в развитието на алпинизма.

 

Иван Юриев Томов е роден на 02.05.1984 г. в град Русе, в семейството на Валентина и Юрий Томови. Учил е в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. Русе, завършил е средното си образование в Русия, а след то завършва и Висше Училище по Агробизнес и Развитие на Регионите (ВУАРР) – филиал Русе.

 

пик Ането

 

С планинарство започва да се занимава активно още през ученическите си години. Става член на ТД Приста, а скоро след това завършва курс към БТС за планински водачи.  От 2005 г. започва и алпинистката му кариера с множество изкачени върхове на Балканите, в Алпите, Кавказ, а след 2009 г. и в Памир, Каракорум и Хималаите.

 

През 2009 г. изкачва четири алпийски върха. Сред тях са първенците на Словения - вр. Триглав (2864 м), на Швейцария - вр. Дюфур (4634 м) и на Австрия – вр. Гросглокнер (3798 м), като австрийският връх е бил най-трудното му до тогава техническо изкачване. Русенецът го е изкачил два пъти по два различни маршрута.

 

Изкачвания

 

През 2010 г. изкачва вр. Елбрус (5642 м) в Кавказ. През 2011 и 2012 г. следват седемхилядниците - Хан Тенгри (7010 м) в Тяншан и Абу Али Ибн Сина, бивш пик Ленин (7139 м) в Памир.

 

През юни 2013 г. Томов оцелява при терористичен акт в базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който смъртта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го спасява.

 

Изкачвания

 

Година по-късно той се отправя към осемхилядника Броуд пик (8047 м) и успява да го изкачи заедно с Боян Петров. На върха Иван Томов носи два флага - националния трибагреник и знамето на Русе, които развява с гордост. Това е първото българско изкачване на върха и първия осемхилядник, изкачен от русенски алпинист.

 

През 2016 г. Иван Томов и Боян Петров атакуват за втори път Нанга Парбат и достигат малко под върха. Боян успява при следващия си опит, но Иван е вече в Европа.

 

Изкачвания

 

През 2017 г. Иван Томов стъпва на първенеца на Ю. Америка Аконкагоа (6962 м), на Матерхорн (4478 м) в Алпите, на Килиманджаро (5895 м) в Танзания, а накрая и на осемхилядника Манаслу (8163 м), в Хималаите, Непал.

 

През 2018 г. Иван Томов направи продължително пътешествие през Централна Азия, изкачвайки множество върхове, като два от тях са седемхилядници в Памир – Корженевска (7014 м) и Исмаил Самани, бивш пик Комунизъм (7495 м). Изкачва и върховете Арарат, Казбек и отново Елбрус.

 

На 16 май 2019 г. Иван Томов изкачва последния си връх, хималайския осемхилядник Лхотце (8516 м), като с това става вторият българин (след Христо Проданов), изкачил без допълнителен кислород четвъртия по височина връх в света. На 17 май 2019 г., на слизане от върха, Иван загива.

 

Изкачвания

 

За да финансира експедициите си, Иван работи във Великобритания. При организацията и по време на самите изкачвания той среща какви ли не трудности - проблеми с пакистанската виза, изчезнала екипировка, здравословни проблеми, нападение от терористи и други, които не успяват да го отклонят от пътя му нагоре. Част от изкачванията си прави самостоятелно, но е определян от другите алпинисти като човек, на който може да се разчита във всяка ситуация и е предпочитан партньор за свръзка. Иван катери с колеги алпинисти, освен от България, от Русия, от Казахстан, от Литва, Полша, Украйна, Унгария и др. Изкачванията му са алпийски „чисти“ – без ползване на кислородни бутилки и шерпи. Това ги прави стойностни постижения за българския и изобщо височинния алпинизъм. А за Русе, град в равнината, изкачванията му са уникалнини и без аналог.

 

Иван Томов беше също така планински водач в Клуба на планинаря към ТД Приста. Под неговото водачество русенските туристи изкачиха едни от най-високите върхове в планините на Гърция, Турция, Румъния, Словения, Швейцария, Испания, Италия и др.


Отговорен и целеустремен, чист в делата и в мислите си, Иван винаги е бил олицетворение на достойния човек.