От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Пролетна експедиция в пещерата Орлова чука

Спелео-клуба към ТД Приста, със съдействието на Българската федерация по спелеология, организират традиционната Пролетна експедиция в пещерата "Орлова чука", на 11, 12, 13 и 14 април /четвъртък - неделя/. Проявата е включена в годишния календар на БФСп и в нея ще участват пещерняци от цялата страна, както и гости от Румъния. 


По време на експедицията ще има разнообразие от пещерняшки активности – търсене, проучване и картографиране на новооткрити галерии в „Орлова чука”, обходи и сверяване на картите на няколко съседни пещери - "Александър Блажев", „Малай дупка”, „Новата чука”, „Урум понар”, „Хубавицата” и др. Един от акцентите ще  бъде състезанието за скоростно изкачване по въже с алпийски съоръжения, което е част от международния турнир „Спелео контест“. За начинаещите спелеолози ще има тренировка на скалите отвън. 


Пещерен сбор

 

Предвижда се  по време на експедицията де се проведе акция за обновяване, прочистване от клони и маркиране на туристическите маршрути в района на Пепелина като част от дейностите по проекта Вертикални пътеки, реализиран с подкрепата на VIVACOM Регионален Грант.


За посетителите – гости на „Орлова чука“ и района, е осигурен достъп до пещерата с екскурзовод, работещо заведение за бързо хранене, барбекю,  както и възможност за разходки по новомаркираните туристически пътеки: по стария римски път, до местността Урум понар и до близките села Табачка и Пепелина.


Пещерен сбор