От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Доброволчески лагер за почистване на островите Алеко и Мишка

ТД Приста Русе кани приятели на река Дунав, любители на водните спортове и радетели за чиста околна среда да се включат в третия доброволчески лагер по Дунавските острови, организиран от дружеството. Лагерът ще се проведе от 19-ти до 23-ти август и ще включва воден поход с каяци, почистване на остров Алеко и остров Мишка от отпадъци, беседи за флората и фауната на островите и наблюдение на птици.

 

Ако по същото време участвате в Международната туристическа регата по р. Дунав (ТИД), ще се радваме да ни подкрепите на 19-ти август в почистването на носа на остров Алеко.

 

ПРОГРАМА НА ЛАГЕРА


19.08 (сряда) – тръгване сутринта от Русе, при хотел Рига, като ще стартираме направо по вода; воден преход гр. Русе – о-в Алеко – гр. Сливо поле; ще спрем на носа на остров Алеко, като ще чистим там и/или около лагера на брега до гр. Сливо поле (срещу долната част на острова), където ще спим на палатки

 

20.08 (четвъртък) – воден преход до частите на остров Алеко, разположени срещу лагера край Сливо поле; там чистим и след това продължаваме по вода към с. Ряхово, като правим спирка на по-малък пясъчен остров; спане на палатки край ресторанта Рибна среща до с. Ряхово

 

21.08 (петък) – воден преход с. Ряхово – о-в Мишка; чистим остров Мишка и спим там на палатки

 

22.08 (събота) – чистим остров Мишка; воден преход о-в Мишка – гр. Тутракан; спим на палатки на брега до гр. Тутракан – при лодкостоянката

 

23.08 (неделя) – ден за довършителни дейности, извозване на отпадъци, почистване на екипировка, събиране на палатки и отпътуване; трансфер до гр. Русе с микробус

 

Допълнително ще уточним кои дни ще бъдат беседите и наблюдението на птици.

 

Снимка: Илиана Тенева

 

НУЖНИ УМЕНИЯ

 

Да се забавлявате и да подавате ръка на другарче в нужда - ако трябва да го измъкнете от някой шубрак или да му намажете гърба.

 

Тъй като до островите се стига по вода - с каяци, добре е да можете да плувате. Опитът с карането на каяк също е препоръчителен, но не е задължителен - ако не сте много уверени с греблото, ще бъдете разпределени в тандем с по-опитен каякар. В акциите ще участват няколко водачи и инструктори по туризъм към ТД Приста, както и придружаващ каяците плавателен съд с капитан.

 

НУЖНА ЕКИПИРОВКА

 

Носете си палатка, спален чувал, шалте, челник, канче, прибор, слънцезащитна шапка, слънчеви очила и репелент срещу комари. По време на чистенето препоръчваме тънък дълъг панталон, тънка блуза/риза с дълъг ръкав и подходящи обувки за газене в кал (гумени ботуши например). За придвижването по вода можете да заложите на сандали/джапанки, препоръчваме да си вземете и бански. За вечерите в лагера метнете някоя връхна дрешка в раницата.

 

Ние осигуряваме спасителна жилетка и гребло, работни ръкавици и чували.

 

Снимка: Михаил Михов

 

ТРАНСПОРТ

 

Ще имате запазено място в двуместен каяк или моторна лодка. Мястото и часът на срещата за участниците ще бъдат уточнени след приключване на записванията за акцията. Наличните плавателни съдове позволяват включването на до 20 доброволци. От гр. Тутракан ще има осигурен микробус, който да извози участниците до гр. Русе.

 

Ако пътувате до Русе от друго място - пишете ни, за да се опитаме да помогнем и с транспорта до града.

 

ХРАНА

 

Осигуряваме лека, вегетарианска храна, три пъти на ден за цялото време на пребиваване. Ако обичате да хапвате месо – носете си Smile.

 

ЗДРАВОСЛОВНИ РИСКОВЕ

 

Извън обичайните съображения при плаване по река с каяк, има също риск от набези на комари и силни горещини. Препоръчително е да си носите репелент, шапка, слънчеви очила и тънки дрехи с дълъг ръкав/крачол Smile.  Осигурено е присъствието на медицинско лице.

 

АКО Е ЛОШО ВРЕМЕТО?

 

В зависимост от водното ниво на река Дунав, метеорологичните условия или други, независещи от организаторите обстоятелства, е възможно някои дати да бъдат променени или да се почиства брега без воден поход до съответния остров.

 

КАК ДА УЧАСТВАТЕ?

 

Запишете се в следната форма (отнема не повече от 2-3 минути):

http://goo.gl/forms/qIrHzA65Pa


Акцията се организира от ТД Приста, по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

www.ngogrants.bg


EEA Grants